Gallicas Gülleri: | Bu yeni gül grubu, 1969'da ingiliz David Austin tarafindan üretildiginden bazen "David Austin gülleri" olarak da adlandirilmistir. Bu güller, Eski ve Modern güllerin en iyi özelliklerini birlestirme cabasinin bir ürünüdür aslinda. David Austin'in amaci, Modern güller gibi yilda birkaç kez çiçek açabilen türlerle Eski güllerin (Antique Roses) klasik formlarini ve kokularini birlestirebilmekti. Çok bilinen ingiliz Güllerinden bazilari Abraham Darby, Graham Thomas,Heritage ve Mary Rose'dur . Klasik Roman ve Yunan zamanlarindan beri yetistirilmektedir.Bu güllerin yetistirildigi alanlar Türkiyenin içlerinden Fransa'ya kadar uzanan bölgede bulunmaktadir. Cardinal de Richelieu, James Mason, La Belle Sultane ,Surpasse Tout olarak çeþitlendirilir. |
Floribunda'lar:
Bu tür güller, Hybrid tea ile POlyantha'larin çaprazlanmasi sonucu 1900'lü yillarin baslarinda üretilmislerdir. Floribunda'lar her dalda bir tek çiçek veren Hybrid Tea'lerin aksine ayni dal üzerinde birçok çiçek açabilirler. Bu tür, Hybrid Tea'lere oranla dah kisadirlar ama daha fazla çiçek açarlar; bu da onlara, bahçe çiçegi ve peyzaj unsuru olma yolunda avantaj saglar. Fakat, Floribundalarýn bir özellliði de fazla kokulu olmamalaridir.
Goncaların Gruplaşması:
Floribunda'lar bazen tek bir dalda birkaç çiçek birden açabilirler. Bu durumda, çiçegin kalitesini arttirmak için, maksimum çiçek sayisini amaçlamak yerine, en ortadaki iri goncayi koparip atin ki kalan goncalar "esit oranda" gelisebilsinler. Bu da genis bir "çiçek yumagi"ni getirecektir sonunda.Floribunda'lar bundan hoslanirlar. Eger, böyle bir yumaktaki çiçeklerden bir veya birkaçi solamya baslarsa, sadece ölmekte olanlari koparip diðerlerini öylece birakabilirsiniz; yeni goncalar verecektir gülünüz. Goncalarin tümü de tamamen açildiginda da artik kesme vakti gelmiştir demektir.
Mavi Güller:
Yapilan tüm çalismalara ragmen, henüz mavi gül üretilemedi. Bazi güller,"mavi gül" olarak tanitilmaktadir ama gerçekte bu güller lavanta rengi veya benzeri renktedirler. Lavanta rengi güller hem yetistirilmesi çok zor olan hem de hastaliga karsi dayaniksiz güllerdir. Maviye yakin olan güllerin bazilari Blue Girl, Blue Jay ve Reine de Violettes'dir. Cardinale de Richalieu and Veilchenblau, ise mora daha yakin iki güldür. Genetik bilimi, henüz, gerçek mavi rengi bulamadi. Ancak, ilk mavi gülü üretebilmek için genlerle daha fazla ugrasmak gereksede Amerikali bilim adamlari ,kanser ve Alzheimer üzerine arastirma yaparken ,tesadüfen mavi gül yetistirmisti.Dogal yolla elde edilen ilk mavi gül 2004 Haziran AYI sonu itibariyle Amerikada tanitildi.Mavi renk bir karaciger enziminin güle uygulanmasi sonucu elde ediliyor...
Kırmızı Beyaz Türkiyem Gülü:
Yalava'daki Atatürk Bahçe Kültürleri AraStirma Merkez Ensititüsü'nde 13 yýl süren çalisma sonucu KIRMIZI-beyaz gül üretildi.Dünyada esi bulunmayan bu güle Türk bayraginin rengini tasidigi için "Türkiyem" adi verildi.Sadece Yalovada üretilen bu KIRMIZI beyaz gül tescil edildiGinde tüm dünyada "Türkiyem" adiyla taninacak.
Meilland Gülleri:
Meilland Gülleri sahip olduklari özellikleri ile son derece kullanisli ve peyzaj açisindan görsel güzellik sunan türlerdir. Bu güller çiçeklenme süresi çok uzun olan ve bazi türlerinde dört mevsim gül açan bitkilerdir. Form olarak sürünücü, çali ve agaçcik formunda olanlar vardir. Agaç ve Peyzaj A.Þ. bir Fransýz markasý Meilland Gülleri'nin Türkiye distribütörlüðünü üstlenmiþtir. Bu kapsamda Agaç ve Peyzaj A.Þ. Adapazari / Pamukova'da 50.000 m2'lik bir alanda bu güllerin üretimini yapmaktadir. Agaç A.S satis noktalarinda üretimini yapilan bu güller satisa sunulmakta olup 2004 üretim hedefi 180.000 adettir.
Cluny Gülleri:
1996 da üretilen bu gül "Meilland" gülleri türüne girmektedir.Suan bu güller hakkinda elimizde detayli aciklama yapabilecegimiz bir birikim yoktu. calismalarimiz suruyor.gerekli bilgiler toplandigi zaman burada yayinlanacaktir.
Türk Gülleri:
Osmanli döneminde Anadolu'da yetistirilen katmerli "Türk Gülü'nün tohumlari 16,Yüzyilda Avrupaya kaçirilmisti. Türü ortadan kalkan "Türk Gülü'ne 4 asir sonra yeniden rastlandi. Van Yüzüncü Yil Üniversitesi Çevre Sorunlari Arastirma ve Uygulama Merkezi Müdürü Dr.Sevket Alp izini 2 yil sürdügü gülü Van'da buldu. Gül Bostaniçi Beldesi'nde bir mezarlikta bulundu.NESLi tükenmek üzere olan bu Güller koruma altina aliniyor. Merkez Müdürü Dr. Sevket Alp, 4 aydir yaptigi çalisma sonunda, kentte yetisen 8 çesit gülden sadece Van, Muhammed ve Misk çesitlerine rastlandigini, digerlerinin yok oldugunu söyledi. Alp, ev ve bahçeleri dolasarak Van güllerinin izini aradi.
Chacok Gülleri:
1840 li yillarda çikan bu güllerin türü ve çesitleri bilinmemektedir.Suan bu güller hakkinda elimizde detayli aciklama yapabilecegimiz bir birikim yoktur. calismalarimiz suruyor.gerekli bilgiler toplandigi zaman burada yayinlanacaktir.
Isparta Gülleri:
Isparta ile gülün vuslati 1880 li yillara kadar uzanir.Yag gülünü Anadoluya 1870 li yillarin basinda Bulgaristandan gelen göçmenler getirir.Isparta da yag gülü üretimi ise Anadolu'ya gelisinden 18 yil sonra baslar.Gül Isparta'ya yaklasik 150 yil önce Yalvaç'tan Isparta'ya gelip yerlesen Müftüzade ismail Efendi tarafindan dikilir
Terracotta Gülleri:
1800 lü yillarda Hollanda'da üretilen bu gül "Hollanda" gülleri türüne girmektedir.Suan bu güller hakkinda elimizde detayli aciklama yapabilecegimiz bir birikim yoktur. calismalarimiz suruyor.gerekli bilgiler toplandigi zaman burada yayinlanacaktir.
Andrelenotre Gülleri:
1996 da üretilen bu gül "Meilland" gülleri türüne girmektedir.Suan bu güller hakkinda elimizde detayli aciklama yapabilecegimiz bir birikim yoktu. calismalarimiz suruyor.gerekli bilgiler toplandigi zaman burada yayinlanacaktir.